Haarlem niet genomineerd voor Fietsstad 2016

Fietsdrukte op de Rijksstraatweg Haarlem

De Fietsersbond maakte op 13 oktober op het Bikenomics-symposium in Utrecht de vijf genomineerden voor de Fietsstad 2016 bekend. De gemeenten Goes, Groningen, Maastricht, Nijmegen en Utrecht hebben volgens de Fietsersbond de beste plannen voor de fietser. De genomineerden zijn gekozen uit een lijst van negen kandidaat-gemeenten. Naast het algemene fietsklimaat was hierbij vooral aandacht voor het thema van de verkiezing: Bikenomics, de economische waarde van de fiets. 

Haarlem niet genomineerd voor de titel Fietsstad 2016

Haarlem schreef zich vol ambitie in voor deze verkiezing. De Fietsersbond Haarlem omarmt de ambitie van de gemeente en vraagt haar om voortvarend door te gaan. Uiteraard helpt de lokale Fietsersbond daar graag bij.

De laatste jaren heeft de gemeente veel gedaan om het fietsen in Haarlem te verbeteren en er zijn mooie projecten gerealiseerd. Heel goed dat Haarlem zich liet meten ten opzichte van andere gemeentes, maar Haarlem is nu nog niet klaar voor de titel Fietsstad 2016. Er zijn nog veel verbeteringen nodig. Als de gemeente in een hogere versnelling doorgaat, dan maakt zij bij een volgende Fietsstadverkiezing een veel grotere kans.

Fietsstad 2016

De verkiezing van de Fietsstad 2016 is een initiatief van de Fietsersbond.

De titel wordt door een onafhankelijke jury toegekend aan de meest fietsvriendelijke gemeente van Nederland. Er wordt hierbij gelet op alles wat er voor de fiets wordt gedaan, met extra aandacht voor het thema “Bikenomics”. De genomineerde gemeenten zijn: Goes, Groningen, Maastricht,

Nijmegen en Utrecht.

Verbeterpunten

Elke gemeente die zich voor de verkiezing heeft aangemeld ontvangt van de Fietsersbond een rapport met lokale aanbevelingen. De Fietsersbond Haarlem is erg benieuwd naar dit rapport en vraagt de gemeente Haarlem met de aanbevelingen aan de slag te gaan en het rapport te bespreken met de gemeenteraad.

Overigens is de gemeenteraad zelf (de fracties van D66, PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie) al aan ’t schrijven van een fietsvisie.

Het is volgens de lokale afdeling in ieder geval belangrijk dat de gemeente de komende jaren investeert in de volgende verbeteringen: 

– Kiezen voor de fiets, een hogere ambitie met bijbehorend budget. 

– Meer en goed onderhouden fietspaden, doorfietsroutes met zo min mogelijk oponthoud, en veel meer fietsparkeerplaatsen.

– Aanpakken van het fietsnetwerk als geheel in plaats van ad hoc bij het uitvoeren van wegenonderhoud. 

Categorieën

Geef een reactie