Motie "Bakfietsen gratis stallen" in Haarlem aangenomen

Gepubliceerd op 10-07-2014. Laatste update op 30-07-2016.

foto:Archief ENFB Haarlem


Onlangs is in de gemeente Haarlem een motie aangenomen waarbij fietsers hun fiets gratis kunnen stallen in de door de gemeente beschikbaar gestelde stalling (klik hier voor een overzicht van de gratis stallingen en openingstijden).

Bij de fietsenstalling op de Botermarkt hangt het bordje:
"Alles waar geen brandstof ingaat: gratis". Maar met de hand is erbij geschreven: "Kleine bakfiets 70 cent".

Dat is met deze motie dus verleden tijd.Een klein beetje onduidelijk is de tekst in het Haarlems Dagblad wel: het gaat erom dat afwijkende maten fietsen (bakfietsen) opeens moesten gaan betalen in de stallingen, net zoals scooters.

De Fietsersbond vindt dat degene die gefietst heeft, niet zou hoeven te betalen. Dit onder de stelregel: 'je hebt al gefietst en dus een bijdrage geleverd aan de (schone) bereikbaarheid van de stad'. Daarbij: je fiets netjes in stalling parkeren verdient een pluim.

Voor een overnachting in de stalling betalen fietsen (en scooters) altijd stallinggeld. Opmerkelijk is het volgens ons wel dat er opeens onduidelijkheid is over wat een overnachting is. Er is ons inziens sprake van een overnachting als de stalling sluit en je fiets er blijft staan tot na die sluitingstijd. Dus als de stalling om 1 uur 's nachts sluit, dan zou je tot 1 uur je fiets moeten kunnen ophalen zonder (bij)betaling.