Veilig fietsen op de Oudeweg. Motie aangenomen

De fietsoversteekplaatsen bij de zijwegen van de Oudeweg worden verhoogd aangelegd om de verkeersveiligheid te verhogen. Een raadsmeerderheid van ChristenUnie, SP, Actiepartij, PvdA, CDA, GroenLinks en Trots is het met de Fietsersbond eens dat veiligheid voorop moet staan.

Met verhoogde fietsoversteekplaatsen neemt het aanrijdrisico voor fietsers met bijna de helft af zo blijkt uit onderzoek. Het college was tegen verhoogde oversteekplaatsen in verband met ‘het vele vrachtverkeer’. Industrie Kring Haarlem stelde dat vrachtwagens veel last hebben van drempels. Jan Baaijens (Actiepartij): “Hebben vrachtwagens daar last van?” Moussa Aynan (PvdA): “Veiligheid boven alles”. Ook de vrachtwagenchauffeur die de Fietsersbond heeft gesproken maakt duidelijk hoe belangrijk verhogingen zijn. Het verhoogt de attentiewaarde voor zowel de chauffeur als de fietser. Wethouder Cora-Yfke Sikkema vond dat ze voldoende had gedaan om de chauffeurs alert te maken op fietsers “maar als er een meerderheid is voor deze motie, zal ik hem uitvoeren”.

De raad vroeg ook om aandacht voor de onoverzichtelijke situatie bij de Kwik-Fit. Het nieuwe fietspad komt daar direct voor de in- en uitrit te liggen. Een motie van die strekking nam de wethouder over. Een fietsstraat op de ventweg van de Oudeweg ter hoogte van Joh. Enschede komt er evenwel niet. Onder het dreigement dat het heel duur is (maar liefst 2 ton voor een stukje van 200 meter) is de raad maar niet met die motie gekomen.

Fietspad opgeheven
Het steekt de Fietsersbond dat de gemeente het fietspad in aanloop naar de kruising met de Waarderweg opheft om ruimte te maken voor een extra rechtsafstrook voor auto’s. De fietsers moeten straks over de hobbelige klinkers van de ventweg. René Rood van de Fietsersbond: “Het tekent de denkwijze: Er is ruimte nodig, dan gebruiken we het fietspad. Dat past toch niet in de campagne Haarlem Fietsstad 2016?”

2 miljoen heeft de gemeente beschikbaar voor het opknappen van de Oudeweg. Ook de fietspaden worden meegenomen. De tegelpaden worden vervangen door asfalt en worden opengesteld voor fietsverkeer in tweerichtingen.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u terecht bij de Fietsersbond
René Rood, 06 45472287 of Jaap Moerman, 06 14864601

Lees meer in de hieronder vermelde pdf.

 

2015-05-22 Veilig fietsen op de Oudeweg. Motie aangenomen

Categorieën

Geef een reactie