Tacitustunneltje (CRM-tunnel) geopend

Woensdag 5 juni is het in de volksmond als ‘CRM-tunnel’ bekende verbinding tussen Spaarnwoude en Velserbroek officeel geopend door Jaap Bond, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en Annette Baerveldt, wethouder gemeente Velsen en allebei bestuurslid van recreatieschap Spaarnwoude. Ook heeft de tunnel een officiële naam gekregen. Het heet vanaf nuTacitustunnelje. De primeur had de 90-jarige Jan Lok van Fietsclub Velserbroek, want hij mocht als eerste door de tunnel fietsen.

Handige verbinding

Het Tacitustunnelje loopt onder de snelweg A9-A22 en verbindt de Oostlaan in Velserbroek met de Oostbroekerweg in recreatiegebied Spaarnwoude. Fietsers en voetgangers uit Velserbroek en Haarlem Noord zijn nu een stuk sneller in Spaarnwoude en er zijn door de doorgang meer fiets- en hardlooprondjes te maken. De tunnel is zo’n vijftig meter lang en ook geschikt voor rolstoelgebruikers.

Tacitus 

De naam van het tunneltje komt van de Romeinse geschiedsschrijver Tacitus (56-117 na Christus). De gemeente Velsen heeft voor deze naam gekozen, omdat er heel vroeger twee Romeinse forten in Velsen (Flevium) lagen. Tacitus was de enige die in zijn tijd hier ooit iets over heeft geschreven.

40 jaar

Bij de aanleg van de rijksweg A9 in de jaren zeventig was al rekening gehouden met dit tunneltje, maar het kon niet eerder worden opengesteld vanwege de financiering en discussie over veiligheidsaspecten. Nu is de inrichting aangepast. In het kader van investeringsimpuls Noord-Holland heeft de provincie een belangrijke bijdrage geleverd aan de financiering.

Categorieën

Geef een reactie