Via de fietssnelweg naar Schiphol

2014-09-08-Regio-Fietssnelweg_JM-MR
Beeld-auteur: Paul Vreeker

V.l.n.r. Tjibbe Rodenhuis (Fietsersbond), Leen de Winter (CU), Ben Hendriks (PvdA), Marcel Griekspoor (Fietsersbond) en Frank Visser (CU Haarlem). Foto: United Photos/Paul Vreeker

IJmuiden: De provincie moet snel een regionaal netwerk van fietssnelwegen intekenen. Dat vindt Leen de Winter van ChristenUnie Velsen. Afgelopen weekeinde fietste hij met leden van de Fietsersbond Velsen: bijna dertig kilometer van IJmuiden naar Schiphol ­— en terug —om knelpunten te signaleren.

CU: Provincie moet snelle fietsroutes in de regio intekenen. De ChristenUnie is groot voorstander van een fietssnelweg tussen Velsen en Schiphol. Het traject moet in Haarlem aansluiten op fietssnelwegen naar Amsterdam of bijvoorbeeld Hoofddorp. Zo moeten Velsenaren die graag naar hun werk willen fietsen gemakkelijk maar vooral snel van A naar B kunnen komen.

Knooppunten: De plannen voor fietssnelwegen in de regio staan nog in de kinderschoenen. De gemeente Velsen heeft er wel geld voor vrijgemaakt in de begroting, maar verwacht pas in het voorjaar verder te kunnen gaan met de plannenmakerij.

Regiogemeenten moeten ook meebetalen, Noord-Holland coördineert de plannen. ”Het is nu wachten op de provincie. Die moet een visie ontwikkelen waarin staat welke fietssnelwegen er kunnen komen en waar die dan exact moeten komen te liggen. Er moeten een soort knooppunten komen waar je van de ene fietssnelweg kunt ‘overstappen’ op een andere.”

Onderhoud: De fietstocht afgelopen zaterdag was vooral bedoeld om te ontdekken hoe de fietspaden er op de route nu eigenlijk bij liggen. ”Mij viel direct op dat er vaak sprake is van achterstallig onderhoud: gaten en kuilen in de weg. In de gemeente Velsen was alles prima in orde. Dat moet ik de gemeente meegeven. Alles was netjes geasfalteerd of betegeld. Maar buiten de gemeentegrenzen was het heel slecht op sommige punten.’’

Tijdens de fietstocht wilden de politici ook de route nog eens kritisch bekijken. De Winter: “Grootste knelpunt is eigenlijk de Ringvaart. Het mooiste zou een fietsbrug over het water zijn, ter hoogte van het Rottepolderplein. Nu moesten we helemaal omfietsen tot Halfweg.”

Forenzen: Een fietssnelweg is eigenlijk niets anders dan een fietsroute die niet wordt gekozen vanwege het mooie uitzicht of de leuke kruip-door-sluip-door-route. Nee; het is de bedoeling zo snel mogelijk van A naar B te komen. De route is dus vooral bedoeld voor forenzen en niet voor recreanten. “Sommige mensen denken dat het een fietspad pal naast een snelweg is. Dat kan natuurlijk wel, maar hoeft niet zo te zijn. En het is ook niet een fietspad in één rechte lijn. Meestal worden onderdelen van een bestaande route gebruikt, dat maakt het juist leuk.”

De vraag naar fietssnelwegen is er zeker, weet De Winter. ”Zeker nu de elektrische fiets niet alleen maar gebruikt wordt door ouderen, maar ook door jongeren om ermee naar het werk te gaan.”

HD, Marieke de Kok, 28-9-2014

Categorieën

Geef een reactie