2014-10 Nieuwsbrief

In deze nieuwsbrief:
1. Petitie ‘Geef het fietspad terug aan de fietsers’
2. Rechtszaak overweg Laantje van Alverna 16 oktober
3. Praktijktest fietsservicepunt in Haarlem (ikv toekomstige snelfietsroute
F200 Haarlem – Amsterdam)

Voor actueel nieuws, kijk ook op onze website:
http://haarlem.fietsersbond.nl

1. Petitie ‘Geef het fietspad terug aan de fietsers’
Te hard rijdende scooters veroorzaken veel ongelukken en maken het fietspad onveilig. Uit onderzoek blijkt dat 96% van de snorscooters te hard rijdt, ze zorgen voor onrust, onveiligheid en zijn slecht voor de gezondheid. 9 oktober wordt een voorstel van minister Schultz, die het mogelijk maakt om scooters voortaan op de rijbaan te laten rijden, behandeld in de Tweede Kamer.

De Fietsersbond Amsterdam is een petitie gestart: “Geef het fietspad terug aan de fietsers” http://petities.nl/petitie/geef-het-fietspad-terug-aan-fietsers

Steun deze. Voor nadere info:

2. Rechtszaak overweg Laantje van Alverna 16 oktober
De ontsluitingsweg naar het Laantje van Alverna is gereed. Het laantje is voorzien van een plak ‘zoef’ asfalt. Wat gaat ProRail nu doen met de spoorwegovergang? Blijft deze open voor voetgangers en fietsers, of sluit ProRail het hek af? Wandelnet en de Fietsersbond gingen op 4 april in beroep tegen de mogelijke sluiting van de spoorwegovergang. Nu, een half jaar later, hebben wij de rechtbank Haarlem verzocht het beroep met spoed te behandelen middels een zogenaamde voorlopige voorziening. ProRail laat de rechtbank weten van plan te zijn het hek te gaan dichtlassen en de rijplaten tussen de sporen weg te halen.

Op 16 oktober dient de rechtszaak om de voorlopige voorziening. Wandelnet en Fietsersbond willen dat de gemeente de overweg openhoudt voor wandelaars en fietsers. In ieder geval tot er uitspraak is gedaan in de bodemprocedure. Volgens ons is de spoorwegovergang door verjaring openbaar geworden, omdat deze feitelijk toegankelijk was gedurende dertig achtereenvolgende jaren.

U kunt de rechtszaak bijwonen:
Donderdag 16 oktober, 10.30-12.30, Rechtbank NH, Stationsplein 80, Haarlem (direct tegenover het Station aan Kruisweg zijde)

3. Praktijktest fietsservicepunt in Haarlem
(bericht van werkgroep F200 (toekomstige snelfietsroute Haarlem – Halfweg – Amsterdam).
Tot en met eind oktober 2014 wordt in Haarlem nabij op het fietspad tussen de Robertus Nurksweg en Camera Obscuraweg (nabij busstation Haarlem Spaarnwoude) een praktijktest gehouden met fietsservicemaatregelen. U kunt zich via de website www.f200.nl opgeven om deel te nemen aan de praktijktest.

Er wordt getest met:

  • een fietsservicepunt;
  • alternatieve bewegwijzering;
  • het registreren van fietsers; het ‘fietsmaatje’.

Het fietsservicepunt is de kernvoorziening van de proef. Het is een zuil met:

  • een ingebouwde en eenvoudig te bedienen voetfietspomp
  • een reparatieservice inclusief vervangende fiets (fietswisselpunt).

Een kapotte (te repareren) fiets kan veilig via een aanbindmogelijkheid geparkeerd worden en één van twee wisselfietsen kan geleend worden. Indien de fiets gerepareerd is kan de wisselfiets weer worden ingeleverd en kunt u uw eigen fiets terug pakken. Aan beide zijden van het fietsservicepunt staat op een afstand van circa 100 meter een bewegwijzeringspaaltje. Deze geeft enerzijds de afstand naar de verschillende gemeentegrenzen weer en anderzijds de richting en afstand naar het dichtstbijzijnde fietsservicepunt.

De test met het registeren van fietsers is bedoeld om te kijken of fietsers registreren via een chip in het wiel een effectieve manier is om fietsers te meten. In de toekomst willen we (bij voorkeur samen met werkgevers) graag geregistreerde fietsers gaan belonen voor het fietsen. Fietsers die deelnemen aan de praktijktest kunnen via een website hun gereden kilometers en bespaarde benzinekosten, CO2 en calorieën terug vinden.

Onder de noemer van ‘fietsmaatje’ proberen we mensen bij elkaar brengen die graag samen met anderen willen fietsen, bijvoorbeeld naar het werk.

Onder de deelnemers van de praktijkproef worden prijzen verloot. Er wordt een fiets verloot onder de mensen die de enquête over de praktijktest ingevuld hebben. Verder worden onder de geregistreerde fietsers cadeaubonnen verloot. Hoe vaker een fietsers in oktober geregistreerd is, des te meer kans diegene maakt op het winnen van een cadeaubon.

De praktijktest met het fietsservicepunt maakt onderdeel uit het project F200 dat bedoeld is om de fietsroute die aan de zuidzijde van de N200 loopt, te verbeteren én om het gebruik van de fietsroute met fietsstimulerende maatregelen te bevorderen. Voor beide zaken is van het Ministerie van Milieu en Infrastructuur subsidie ontvangen. Onderdeel van de subsidievoorwaarden is uitvoering van fietsstimulerende maatregelen, in dat kader wordt de test met het fietsservicepunt uitgevoerd.

Meer informatie over de praktijktest met het fietsservicepunt en het fietspad F200 kunt u vinden op www.f200.nl.

Categorieën

Geef een antwoord