Proef gratis stallen NS-station Heemstede-Aerdenhout

De bewaakte stalling bij station Heemstede-Aerdenhout wordt op proef voor 2 jaar opengesteld. Dit plan hebben de gemeentene Heemstede en Bloemendaal samen met NS ontwikkeld. Vermoedelijke ingangsdatum: 16 juni

De Fietsersbond omarmt deze proef omdat er een groot tekort is aan fietsparkeerplekken bij het station. Dat wordt met deze proef voor een deel opgeheven. Er komen zo’n 300 plekken extra beschikbaar. De proef is een eerste aanzet om het tekort nu op te vangen. Want NS heeft onderzocht dat het fietsgebruik blijft groeien en daarmee de groei van aantal stallingplekken met ongeveer 100 plekken per jaar. Op dit moment zijn er bijna 1700 fietsenrekken in het stationsgebied. NS ziet een potentiële behoefte van 2300 – 2400 plekken. In 2030 zelfs 3500 plekken.Daarom beveelt de Fietsersbond aan om op korte termijn nog meer plekken te realiseren, liefst aan de noordzijde van de Zandvoortselaan, bij Vogelpark.Heemstede en Bloemendaal hebben eind maart besloten dat de proef met het gratis openstellen van de bewaakte stalling van start kan gaan. Beide gemeenten betalen mee aan de proef. Nog voor de zomer gaat de proef van start.

De Fietsersbond ziet wel een uitdaging voor het slagen van de proef, want hoe lok je de fietsforens naar de ‘bewaakte’ stalling? Om daar te komen kost het een paar minuten extra. Het achterste deel van de stalling is al vanaf januari gratis toegankelijk door de afschaffing van de chipknip, maar het gebruik is amper toegenomen. De gemeente zegt flink reclame te gaan maken voor de gratis stalling.

Categorieën

Geef een reactie