Stoelendans met fietsenrekken in de Grote Houtstraat

Haarlem Zijlstraat fietsparkeren

Stoelendans met fietsenrekken in de Grote Houtstraat

Het doel van de ‘werkgroep fiets’ was om zo effectief mogelijk fietsenrekken bij te plaatsen in de binnenstad. De voorstellen, gedaan door de werkgroep in maart voor de kop van de Grote Houtstraat zijn op het laatste moment drastisch gewijzigd. Veel geld wordt nu uitgegeven aan het een kwartslag draaien van fietsenrekken zonder dat dit veel extra plaatsen oplevert. Er komen slechts 88 fietsenrekken bij, lang niet voldoende om aan de parkeervraag te voldoen.

Muur van fietsen
De gemeente wil perse de rekken in de ‘langs’ richting plaatsen (in de richting van de straat) in plaats van in de ‘dwars’ stand (met het voorwiel richting winkels, zoals nu). Dit met de bedoeling dat er doorgangen open blijven voor voetgangers. De Fietsersbond heeft als argument aangevoerd dat het aansluiten bij het huidige dwarsparkeren beter is. Er is dan plaats voor 60 rekken extra. De ervaring is dat langsparkeren tot rommeligheid leidt. Als de rekken vol zijn gaan mensen hun fiets op de standaard zetten in dezelfde richting als de naburige rekken. Met langsparkeren wordt de ‘muur van fietsen’ dan alleen maar erger. In de Cronjéstraat, Zijlstraat en Zandvoortselaan in Heemstede bij de AH is dat goed te zien. Een effectieve methode om het looppad naar de winkels fietsvrij te houden is het uitleggen van rode lopers, zoals in de Zijlstraat.

Onze adviezen legt de gemeente naast zich neer. De wethouder zegt ‘de nieuwe opstelling te willen uitproberen en het gedrag te zullen gaan monitoren’.

De behoefte aan de zuidkant van de Grote Houtstraat is ongeveer 600 parkeerplaatsen. Bij de huidige 122 rekken komen er 88 bij. Er blijft dus een groot tekort. De Fietsersbond deed in maart een voorstel de benodigde 600 parkeerplekken aan te leggen. Dit plan is door de gemeente dusdanig gewijzigd dat slechts een vijfde van de benodigde capaciteit wordt gerealiseerd. Er komt een beperkt aantal rekken bij de ING op het Houtplein. Het college wil geen rekken op de Grote Houtbrug (ruimte voor 80 klemmen), omdat de brug een gemeentelijk monument is. Fietsen staan nu toch ook op de brug?

Categorieën

Geef een reactie