Laantje van Alverna van alle kanten geblokkeerd

2017-01-23-Laantje-van-Alverna-van-alle-kanten-geblokkeerd1

Opnieuw is de toegang vanaf de spoorwegovergang naar het Laantje en de ontsluitingsweg geblokkeerd. De laanbewoners zeggen hiervoor toestemming gevraagd en gekregen te hebben van ProRail Randstad.

Persbericht

De bewoners van het Laantje van Alverna hebben zondag het Laantje van Alverna afgesloten met een schuifhek bij de kloostermuur aan de Bloemendaalse kant van het laantje. Daarnaast hebben de bewoners opnieuw een hekwerk voor de spoorwegovergang geplaatst. Een derde hek – het al eerder door ProRail geplaatste schuifhek op de ontsluitingsweg – maakt de afsluiting van het laantje ‘compleet’.

Met het mooie weer van gisteren werden vele wandelaars die een rondje Alverna wilden doen, gefrustreerd door de opgetrokken blokkades. Iedereen was bijzonder verontwaardigd over deze actie van de laanbewoners. In de gesprekken werd veel ongenoegen geuit en men had geen begrip voor de actie.

De laanbewoners zeggen dat ze de afsluiting verschrikkelijk vinden, “maar we kunnen niet anders.” ProRail heeft aangekondigd de overweg te gaan beveiligen met een AHOB. De bewoners vrezen dat er overwegbellen komen. Met deze actie proberen ze dat te voorkomen.

Wandelnet en Fietsersbond gaan er vanuit dat de betrokken gemeentes zullen optreden tegen de geplaatste hekwerken, zo nodig zullen wij hier om vragen. Gemeente Heemstede tegen de afsluiting van de spoorwegovergang en tegen het hek op de ontsluitingsweg (het college besloot in september vorig jaar dat deze toegankelijk moet blijven), en gemeente Bloemendaal tegen het hek bij de kloostermuur. Dat hek is op Bloemendaals grondgebied.

Wandelnet en Fietsersbond betreuren het dat de laanbewoners zich met hun actie op de verkeerde groep richten. De afsluiting treft direct de wandelaars en fietsers – die waren volgens hen altijd welkom op het laantje. Wij hopen dat de laanbewoners in gesprek gaan met ProRail om tot een  goede oplossing te komen van een veilige en zo geluidsarm mogelijke overweg.

Wandelnet en Fietsersbond zijn al jaren actief bezig om ProRail te bewegen een omgevings­vriendelijke overwegbeveiliging systeem te ontwikkelen. ProRail is nu juist bezig met de ontwikkeling van een overweg ‘light’. Maandag 23 januari gaan vertegenwoordigers van Wandelnet en Fietsersbond deze testen op het terrein van ProRail bij Crailoo.

ProRail liet de gemeente Heemstede vorige week weten dat er een beveiligde spoorwegovergang komt. ProRail zal een ontwerp maken dat de omgevingshinder zoveel mogelijk beperkt. De gemeente heeft hier overigens geen zeggenschap over.

Voor meer info:
Vladimir MarsWandeloverleg NH, provinciale tak stichting Wandelnet, (tijdelijk) 06 50455682
Jaap Moerman, Fietsersbond, 06 14864601

2017-01-23-kabelslot

Met kabelslot afgesloten hek bij de kloostermuur op Bloemendaals gebied. Ook de postbode kan de laan niet meer op.

2017-01-23-schuifhek

Het afgesloten schuifhek van ProRail op de ontsluitingsweg. twee weken geleden plaatste ProRail een pincodeslot op het hek. Ook hier zijn brievenbussen opgehangen.

Categorieën

Geef een antwoord