Rijksstraatweg

Haat-liefde verhouding tussen bomen en fietsers

EasyPath 3
Het werk vordert gestaag

Wortelopdruk van bomen die naast een fietspad staan, kan schade aan het wegdek veroorzaken. Het fietspad wordt hobbelig en soms gevaarlijk; je kunt er lelijk onderuit gaan. Groeiende wortels zijn oersterk en het maakt niet uit of het om een geasfalteerd of een tegelfietspad gaat. De wortels zullen in het ene geval het asfalt openscheuren en in het andere geval de tegels optillen. Wortels groeien automatisch naar het wegdek toe omdat daar vocht te vinden is. De fietspaden langs de Rijksstraatweg zijn in slechte staat door wortelopdruk van bomen.

Proef gemeente Haarlem
De gemeente Haarlem gaat hier nu een proef doen met het systeem van ‘Easypath’, aangedragen door de Fietsersbond. ‘Easypath’ is een fietspad dat bestaat uit 14 cm dikke gekoppelde prefab betonelementen. Het is ongevoelig voor wortelopdruk door de onderlinge koppeling en de hoge kwaliteit gewapend beton. De wortels zullen doorgroeien in een richting waar dit wel gaat.

De proef wordt nu uitgevoerd tussen de Korteweg en de Ambachtstraat. Als de proef slaagt, kan ‘Easypath’ overal in Haarlem uitgerold worden waar fietsers en bomen ‘elkaar in de weg zitten’.

Categorieën

Geef een reactie