Houten fietsstad 2018

Haarlem: geef meer aandacht aan de fietser

Logo FB Regio Haarlem

Houten is de beste Fietsstad van Nederland. Dat is de uitkomst van de verkiezing van Fietsstad 2018 van de Fietsersbond. Maar liefst 45.000 fietsers vulden de enquête in, en gaven zo hun mening over het fietsen in hun gemeente.

De uitslag werd bekendgemaakt op de bijeenkomst ‘Toekomst van de Fiets’, waar staatssecretaris Van Veldhoven (IenW, fietsbeleid) de titel mocht uitreiken. Naast de uitkomst van de publieksenquête is voor de totstandkoming van de eerste Fiets top 100 ook gebruik gemaakt van objectieve data, zoals de hoeveelheid fietspaden naast 50-kilometerwegen.

Haarlem

De fietsstadverkiezing laat zien dat Haarlem meer aandacht aan de fietser kan besteden. Het is opvallend dat Haarlem in de publieksenquête lager scoort op ‘beleving’ dan vergelijkbare steden met een historische binnenstad zoals Zwolle, Enschede, Nijmegen en Amersfoort. Het fietsen in Haarlem wordt stressvol ervaren. Ook de rapportcijfers ‘onderhoud’ en ‘infrastructuur’ zijn lager. De Haarlemse fietser is minder tevreden over het comfort en het onderhoud van de fietsroutes.

De afstanden zijn kort in Haarlem (de stedelijke dichtheid is hoog), maar je moet wel vaak omfietsen. Op rotondes hebben fietsers voorrang, en op de meeste 50 km/u wegen liggen fietspaden. Dat laatste rapportcijfer zou wel eens kunnen gaan zakken nu Haarlem van plan is om de snelheidslimiet op bestaande 30 km/u wegen zoals de Engelandlaan, waarop geen vrijliggende fietspaden liggen, te verhogen naar 50 km/u.

Lees verder de bijlage

Categorieën