Persbericht ChristenUnie beste fietspartij in Haarlem

Logo FB Regio Haarlem

ChristenUnie heeft van alle deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Haarlem de beste plannen voor de fiets. Dat blijkt niet alleen in woorden (het verkiezingsprogramma), maar ook uit haar daden de afgelopen 4 jaar. ChristenUnie wordt op korte afstand gevolgd door de PvdA. Deze conclusie volgt uit een inventarisatie van de Fietsersbond.

René Rood: “Verkiezingsprogramma’s zeggen vaak weinig over wat partijen echt betekenen voor de fietser. Daarom brengt de Fietsersbond deze ‘fietsstemming’ uit op basis van het stemgedrag van de politieke partijen de afgelopen 4 jaar op belangrijke fietsonderwerpen. Daaruit blijkt dat CU vrijwel altijd het belang van de fiets voorop heeft gesteld.”

Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie is ook het meest ambitieus van alle partijen. De programma’s van GroenLinks, D66, PvdA en Trots spreken ook een behoorlijke fietsambitie uit. René Rood: “Dat deed het programma van GL 4 jaar geleden ook, maar op cruciale momenten liet GL de fietser in de kou staan, bijvoorbeeld bij de Dolhuysbrug, het Kenaupark, de keuze voor klinkers in plaats van asfalt op fietspaden en 50 km/u in plaats van 30 km/u op bus+fietsroutes.”

De VVD en Hart voor Haarlem hebben in hun stemgedrag laten zien niet direct fietspartijen te zijn. Toch spreekt het VVD programma zich uit voor meer fietspaden, fietstunnels en voor voldoende en goede fietsenstallingen en uitbreidingen van de stallingen bij de stations. Het zal de komende 4 jaar blijken of ze daad bij het woord zet. Fietsbeleid heeft in Haarlem nog nooit een eigen budget meegekregen; het wordt tijd dat dat gaat veranderen.

Geen stemadvies

Rood benadrukt dat de Fietsersbond geen stemadvies geeft. “Je maakt je keuze natuurlijk niet alleen op basis van het fietsbeleid, maar het is volgens ons wel een belangrijke factor om rekening mee te houden. Goed fietsbeleid houdt Haarlem groen, leefbaar én bereikbaar.”

Fietsstemming Haarlem

Top: ChristenUnie, PvdA

Middelmatig: GroenLinks, SP, OPHaarlem, CDA, D66, Actiepartij en Trots

Onvoldoende: VVD, Hart voor Haarlem

Voor de inventarisatie werden alle fietsonderwerpen van de afgelopen 4 jaar beoordeeld, evenals de beschikbare verkiezingsprogramma’s voor de komende 4 jaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met René Rood, woordvoerder van de Fietsersbond: 06-45472287

 

pdf ⋅ 517 KB

Verkiezingsprogrammas-Haarlem-18-22

Download

pdf ⋅ 459 KB

2018-03-11-persbericht-FIETSSTEMMING

Download

vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet ⋅ 51 KB

2014-2018b-De-Fietsstemming-stemgedrag-politiek-Haarlem-v2

Download

Categorieën