Rechtszaak opheffing overweg Alverna

Onderbouwing provincie rammelt

Onderbouwing provincie opheffing overweg Alverna rammelt

Hek-bij-Laantje-Van-Alverna

Vorig jaar vernietigde het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland (GS) het besluit van de gemeenteraad van Heemstede om de overweg Alverna open te houden voor voetgangers en fietsers. GS onttrok de overweg alsnog aan de openbaarheid, waardoor ProRail de overweg de volgende dag al kon afsluiten. Wandelnet en Fietsersbond gingen in beroep. 10 juli diende de zaak in de rechtbank te Haarlem.

Argumentatie rammelt

Als er één ding duidelijk werd tijdens de bijna 3 uur durende zitting, dan was het wel dat de argumentatie van provincie om de overweg te sluiten rammelde. Er zouden 51 incidenten zijn geweest gedurende de 123 dagen dat de overweg open was in 2016. Het is bijzonder onwaarschijnlijk dat er vijf keer zoveel incidenten zijn geweest in die 123 dagen als in de 38 jaar ervoor. De provincie had hier geen repliek op. ProRail gaf toe dat die 51 ‘een onderdeeltje’ van de afweging was, en dat die analyse niet zo hard moest worden genomen. Toch beweerde zij dat de overweg twee keer zo gevaarlijk is als andere overwegen. Maar ook die stelling kon de provincie niet onderbouwen. Arjen van der Luit (Fietsersbond): “Bureau Movares heeft in 2009 gesteld dat de overweg niet ongevalsgevaarlijk is. De provincie verwijst naar een intern rapport van ProRail uit 2012. Maar dat stuk is nooit tevoorschijn gekomen.”

Handhavingsverzoek Bloemendaal

De rechtbank doet geen uitspraak over de openbaarheid van het laantje. Wandelnet en Fietsersbond hebben een handhavingsverzoek ingediend bij Bloemendaal opdat het hek op het laantje wordt verwijderd. Er moet dan wel een uitspraak komen over de openbaarheid van het laantje.

Uitspraak over 6 weken, mogelijk vanwege de vakanties later.

Het volledige verslag van de rechtszaak kunt u hier lezen.

Categorieën