Met speciale dank aan de vrijwilligers aan dit project

Fietsschool Haarlem wint projectsubsidie

fietsschool-haarlem
Fietsschool Haarlem Beeld-auteur: Fietsersbond

Op 8 augustus ontving ik onderstaand bericht van WECF in mijn mailbox:

Beste heer/mevrouw,

Fietsen, wandelen en andere soorten van actieve mobiliteit zijn goed voor de gezondheid en zorgen ervoor dat er geen luchtvervuiling plaatsvindt. Dit weten jullie bij de fietsersbond waarschijnlijk als geen ander. Wij van WECF (Women Engage for a Common Future) mogen 2 projectsubsidies van €500,- verlenen aan een initiatief of organisatie die zich inzet om actieve mobiliteit te stimuleren.

Ik besloot een verhaal te schrijven over mijn initiatieven over fietslessen in Haarlem en mee
te dingen naar de projectsubsidie van € 500 en stuurde onderstaand verhaal in:


Fietsschool Haarlem

Wil je auto leren rijden, dan meld je je aan bij een autorijschool. Wil je leren fietsen, dan is er eigenlijk geen organisatie waar je dat kunt leren. Immers, iedereen kan fietsen, zo is de gedachte. Die gedachte klopt grotendeels maar niet geheel juist. Veel nieuwkomers hebben nog nooit op een fiets gezeten. Van die nieuwkomers leren de jongeren relatief snel een fiets besturen en deel te nemen aan het verkeer; niet altijd veilig maar het lukt vaak wel. Volwassenen hebben meer problemen: zij zijn bang om te vallen, fietsen in het begin vaak op te grote fietsen en hebben minder balans. Het opleiden tot veilige fietsen duurt dus langer dan bij de jongeren.

Maar ook ouderen die lang niet hebben gefietst en na hun pensioen het fietsen weer ontdekken, zijn niet altijd vaardig om aan het intensievere verkeer te kunnen deelnemen. Senioren komen relatief vaak in de ongevalsstatistieken voor. Ook zij hebben dikwijls behoefte aan bijscholing. Het idee is om hen aan de bestaande groepen te laten aansluiten als zij fietservaring willen opdoen. Nog niet voor de e-bike; dat bewaren we voor de wat langere termijn als dit project slaagt.

Sinds mei 2018 draait onder regie van de gemeente Haarlem een project om statushouders te leren fietsen. De sociaal-culturele organisatie ‘Stem in de stad’ werft onder haar bezoekers mensen die willen leren fietsen, vooral via de taallessen die er gegeven worden. Het leeuwendeel bestaat uit vrouwen. Als onderdeel van de inburgering heeft de gemeente Haarlem een klein budget vrijgemaakt om de aanschaf van fietsen en de onkosten van vrijwilligers te betalen. Vrijwilligers worden ‘on the spot’ opgeleid om nieuwkomers vanuit het fietsconcept van de Fietsersbond te leren fietsen.

De belangrijkste doelstellingen om te leren fietsen, zijn:

  1. Veilig leren fietsen.
  2. Het stimuleren van meer beweging, goed voor de gezondheid
  3. Het bevorderen van de emancipatie en participatie van vrouwen
  4. En… fietsen is goedkoop en snel

Fietseducatie, het concept dat de Fietsersbond hanteert, bestaat uit 4 fasen

  1. Balans leren (‘niet omvallen’)
  2. Controle krijgen over de fiets (op- en afstappen, met 1 hand fietsen, linksaf leren afslaan, rotonde leren fietsen, slalom fietsen, achterom kijken)
  3. Kennis van de verkeerstekens en verkeersregels
  4. Deelnemen aan het verkeer

Het project, dat pas korte tijd draait, heeft onder meer te lijden onder het gebrek aan geschikte fietsen. Nodig zijn kleine fietsen met handremmen, geschikt voor mensen van rond de 1.60 meter. Verder schaffen wij hesjes aan om met de nieuwe fietsers aan het verkeer te kunnen deelnemen, hebben wij boekjes nodig om de verkeersregels te behandelen en moet het onderhoud van de fietsen worden bekostigd. Een subsidie is zeer welkom om een deel van de kosten te kunnen dekken en een degelijk aantal fietsen tot onze beschikking te krijgen.


Natuurlijk verwacht je niet dat je winnaar wordt. De hoofdprijs in de staatsloterij (waar ik
overigens nooit in meespeel), win je ook nooit. Maar, zeg nooit nooit.

Op 7 augustus 2018 ontving ik onderstaand bericht:

Beste René,
Hierbij willen we bekend maken dat Fietsschool Haarlem de €500,- subsidie van WECF toegekend heeft gekregen. Van harte gefeliciteerd! Mijn collega Chantal van den Bossche (toegevoegd in de CC) zal begin september (ivm vakantie) meer informatie leveren over de verdere procedure. We willen een webinar organiseren met daarin de ideeën van de winnaars en waarom dit belangrijk is voor de regio waarin de winnaar opereert. De webinar zal waarschijnlijk plaatsvinden in de week van 16-22 september (Europese Mobiliteitsweek), maar dit zal nog worden afgestemd met de winnaars.

Wilt u weten hoe de fietscursus er ongeveer uit ziet? Hier vindt u een drietal video’s.

Haarlem, 9 augustus
René Rood
Fietsersbond Haarlem
Mobiel: 0645472287
Mail:      [email protected]

Categorieën