Bloemendaal tovert bordje ‘eigen weg’ uit de hoge hoed

DSC08457kl
Laantje van Alverna overweg mei 2017 Beeld-auteur: Fietsersbond Regio Haarlem

Bloemendaal tovert bordje ‘eigen weg’ uit de hoge hoed

“De gemeente heeft altijd de niet-openbaarheid aangenomen, daarom is het laantje niet openbaar”, zo sprak de vertegenwoordiger van het college van B&W Bloemendaal tot de bezwaarschriftencommissie. De gemeente toverde ter plekke een nieuwe getuigenverklaring uit de hoge hoed: “De gemeente gaat uit van verklaringen van de bewoners, namelijk dat er tussen 1964 en 2006 een bord ‘eigen weg’ heeft gestaan.” Vreemd was dat de gemeente die verklaring, ondanks diverse verzoeken daartoe, niet kon of wilde laten zien.

Voor Wandelnet en Fietsersbond staat het als een paal boven water dat het Laantje van Alverna openbaar is geworden door verjaring. Jarenlang heeft iedereen daar kunnen lopen en fietsen. Sinds 2017 is het laantje afgesloten met een hek. Gemeente Bloemendaal wees ons handhavingsverzoek om het hek te verwijderen af.

Verjaringstermijn 10 jaar

Nieuw feit is dat gemeente Amsterdam de eigenaar was van het laantje van 1975 tot 2007. Als een gemeente een weg beheert is de verjaringstermijn niet 30 maar slechts 10 jaar. Tussen 1975 en 2007 is er zeker sprake van één of meer periodes van 10 jaar geweest waarin er géén bordje ‘eigen weg’ of iets dergelijks heeft gehangen. Naar de mening van Wandelnet en Fietsersbond is het laantje derhalve toen Wegenwettelijk openbaar geworden. En dat houdt in dat particulier eigendom van de weg er niet meer toe doet.

12 februari besprak de bezwaarschriftencommissie ons bezwaarschrift in een openbare hoorzitting. De laanbewoners brachten een fotoboek mee uit 1955 en overlegden nog een paar getuigenverklaringen dat er bordjes ‘eigen weg’ hingen tot 1985 of 1993. Het is dan ook een raadsel welke getuigenis de gemeente ter berde bracht dat er bordjes hingen tot aan 2006.

De gemeente hecht meer waarde aan de getuigenverklaringen van de bewoners, dan van de vele de wandelaars en fietsers uit de Geleerdenwijk. “Tja, we moeten als gemeente de overgelegde verklaringen natuurlijk afwegen. En ja, die van de bewoners lijken ons nou net ietwat preciezer, tenslotte wonen zij daar ook. Dat is concreter dan een waarneming van een passerende wandelaar of fietser”, aldus de gemeente.

Categorieën