Watertappunten in Haarlem weer in gebruik genomen

Nieuwsbericht van de gemeente Haarlem, 26 juni 2020

Water drinken is gezond!
Daarom staan er op 11 plekken in Haarlem watertappunten. U kunt daar gratis uw flesje of bidon bijvullen.

Door de coronamaatregelen gingen de watertappunten dit jaar later open dan normaal. Inmiddels zijn ze weer te gebruiken. Let daarbij wel goed op de hygiëne. Bedien de drukknop alleen met schone handen. U kunt ook een zakdoek gebruiken om de knop in te drukken of een handschoen aandoen. En raak het punt waar het drinkwater uitstroomt niet aan.

Heerlijk kraanwater
De watertappunten zijn neergezet door PWN en de gemeente Haarlem. Kraanwater in Nederland behoort tot het beste van Europa. Toch kopen veel mensen nog flesjes water. Deze worden vaak weggegooid, wat weer bijdraagt aan de plastic soep. Per dag worden er ongeveer 500 duizend plastic flesjes weggegooid. Hier wil PWN iets tegen doen.

Ontwerp
Samen met een Haarlems ontwerpbureau is gekeken naar een goed ontwerp voor zo een tappunt. De tappunten staan buiten, dus het is belangrijk dat ze bestand zijn tegen vandalisme. Het ontwerp is zo gemaakt dat mensen alleen een flesje bij kunnen vullen bij de tappunten. Als mensen uit een kraantje gaan drinken of dieren hier ook uit kunnen drinken wordt het al snel onhygiënisch.

Duurzaam
Door je waterflesje bij te vullen ben je op meerdere manieren duurzaam bezig. Omdat je geen nieuw flesje aanschaft draagt dit bij aan het verminderen van de plasticberg. Ook het transport van het water is een stuk duurzamer. In Nederland ligt een enorm leidingenstelsel waar het kraanwater doorheen gaat. Wanneer je een flesje uit de winkel koopt heeft dit flesje er al een of meerdere autoritten opzitten. En daarnaast is het water uit een tappunt gratis en dus voordelig voor de portemonnee.

Waar staan ze?
In totaal staan er in Haarlem nu 11 tappunten. Kijk voor een kaart met alle tappunten op www.pwn.nl/overzichtskaart.

Categorieën