IJmondse 8 fietstocht

VE-IJmondse 8
Route IJmondse 8

In het noorden van onze fietsregio is veel moois en bijzonders te zien. En hoe kan dat nu beter ervaren worden dan op de fiets? Via de IJmondse 8 nemen fietsers Jan Koper (IJmond-Noord) en Kees Joustra (IJmond-Zuid) u mee op een bijzondere fietstocht van bijna 40 km.

Nieuwsgierig geworden? Stap op de fiets en ga op ontdekking uit. Wij leiden je hierbij ook langs een aantal plaatsen waar onze vrijwilligers zich druk om maken! Als er in Noord-Holland één gebied is waar je op fietsafstand de historie van onze regio goed kunt beleven, is dat wel in de IJmond. Zo bevindt zich in het zuidelijke deel het 13e eeuwse kasteel Brederode (zie ook: https://bit.ly/2W8elRG) en in het noordelijke deel het 13e eeuwse slot Assumburg (info: https://bit.ly/3BN8hyy). Er zijn ook delen van de Stelling van Amsterdam te beleven op deze fietstocht. Tussen de twee kastelen in ligt een ander icoon: het 19e eeuwse Noordzeekanaal met hierin nu de trotse 21e eeuwse “Zeesluis IJmuiden” (je kent die naam nog wel, gekozen na een campagne….).

Op en langs de route die deze iconen verbindt, vind je ook nog genoeg leuks en interessants. Wat denk je van het kasteel Duin en Kruidberg, de 13e eeuwse Engelmunduskerk in Oud Velsen, het historische Bellhuisje tussen de haven en de sluis, Het Forteiland (onderdeel van de stelling van Amsterdam), het ‘rauwe’ zeehavengebied, TATA-steel en ook het agrarisch (tuinen)gebied tussen Beverwijk-Heemskerk en de duinen? Last but not least: je maakt kennis met de hypermoderne elektrische pont die vanaf het vierde kwartaal van 2021 Velsen-Noord en Zuid duurzamer met elkaar gaat verbinden. Nu nog de frequentie naar zes keer per uur, geachte gemeente- en provinciebestuurders!

De route waar wij je langs leiden, maakt deels gebruik van de toeristische route (bijvoorbeeld de Kustroute) en deels ook van de regionale noord-zuid doorfietsroute, (in ontwikkeling de komende jaren!) Uitgeest-Heemstede.

Onderweg kun je genieten van onze afwisselende regio en kennismaken met de volgende actiepunten van de Fietsersbond in de IJmond:

  • de ‘flankroute’ van de Noord–Zuid Regionale Doorfietsroute;
  • het ontrafelen van de infrastructuur op het Pontplein;
  • de snelheidsbeperking en veilige oversteek-mogelijkheid bij het Witte Theater;
  • de fietsenstalling bij station Beverwijk;
  • de oostelijke Regionale Doorfietsroute.

Wij wensen je een aangename en leerzame tocht.

De volledige route kun je als gpx-bestand downloaden. Het is ingepakt als zip-bestand omdat websites gpx-bestanden niet zichtbaar kunnen maken. Er zijn verschillende programma’s waarmee je een zip-bestand kunt uitpakken:

Na download van het zip-programma op je computer en dan het gpx-bextand  uitpakken: Winzip: https://www.winzip.com/nl/

Met files2zip.nl https://www.files2zip.nl/ kun je het gpx-bestand online uitpakken en  opslaan op je computer, tablet of mobiele telefoon.

zip ⋅ 22 KB

Download de route in GPX-formaat

Download

Categorieën