Franklin Hoevens fietstunnel

franklin-hoevens-tunnel

Artikel uit Het Schakeltje, Fietsersbond
Auteur: Karin Broer, Fietsersbond

De Franklin Hoevens-fietstunnel in Haarlem bestaat sinds 1993. Franklin Hoevens tunnel is zowel op Google te vinden, als op de Fietsrouteplanner. De fietstunnel maakt deel uit van een belangrijke fietsroute tussen Haarlem-Noord en Haarlem-Zuid. Op het bordje staat: Franklin Hoevens tunnel, 1948 – Actievoerder ENFB – 1986.

De vroeg overleden Franklin Hoevens was een opvallende figuur in het Haarlem van de zeventiger en tachtiger jaren, 2 meter lang, welbespraakt en grappig. ‘Behept met een fijn gevoel voor publiciteit en hoe je dat zo sympathiek mogelijk moest doen, “een doorzetter met een passie voor de stad”, zo werd hij beschreven in een terugblik in de Haarlemmer Wielen, het Haarlemse afdelingsblad uit 2008. Een gedreven actievoerder dus, maar beslist niet zuur en verbeten. Hoevens was actief in de beginjaren van de Fietsersbond, toen de bond nog grappen uithaalde als cement storten op de treden van de Zijlbrug zodat fietsers de brug hobbelloos konden nemen. Franklin, opgeleid aan de technische Hogeschool, werkte enige jaren bij de Hoogovens, maar schoolde zich om tot jongerenwerker. Hij was handig, hij bouwde een eigen fietskarretje waar heel groot ENWB op stond en dat ook te huur was. (noot: ENWB stond voor Eerste enige echte Wielrijdersbond, de oorspronkelijke naam van de Fietsersbond, later werd het ENFB, omdat de ANWB niet blij was met de naam die een duidelijke sneer was naar het wielrijdersverleden van de ANWB. Nog weer later werd het simpelweg Fietsersbond).

Wilt u het hele artikel over deze gedenkwaardige man en dito fietstunnel lezen, klik dan op deze link of download de pdf hieronder.

pdf ⋅ 365 KB

Franklin Hoevens Tunnel

Download

Categorieën