Persbericht 11-04-2024 Fietspaden Kennemerduinen nog steeds onbereikbaar; Tijdelijk of blijvend?

Persbericht Kennemerduinen 11-04-2024:

Het duingebied is op dit moment van Bloemendaal tot IJmuiden feitelijk geheel ontoegankelijk. Deze situatie lijkt steeds meer een blijvend karakter te krijgen. Na Kattendel is voor de recreant het Nationaal Park geheel ontoegankelijk geworden. Het is niet ondenkbaar dat dat veel langer gaat duren dan winter en voorjaar. Met de Fietsersbond verlangen veel recreanten adequater beheer van het duingebied, niet alleen in de Kennemerduinen maar ook in de Schoorlse duinen.

René Rood
Fietsersbond Regio Haarlem

—–

Schouw 10-04-2024 Kennemerduinen
Met laarzen, meetlat en met blote benen door het water; zo trok de Fietsersbond afgelopen woensdag door de Kennemerduinen. De natte winter ligt achter ons, de bomen lopen uit, zijn de duinfietspaden inmiddels weer begaanbaar? Het korte antwoord is: Nee! Of je moet wel erg avontuurlijk ingesteld zijn.

Wanneer gaan PWN en Natuurmonumenten iets doen? Beheren!? Het ontnuchterende antwoord krijgen we aan het einde van onze tocht: “De natuur heeft het overgenomen”, zegt de boswachter. En dus? Zijn fietsers niet meer welkom in de duinen omdat de paden nu onder zand en water staan? Het kan ook anders. Mooie voorbeelden van tijdelijke en toekomstbestendige oplossingen op Texel en Vlieland:

https://omroepzilt.nl/nieuws/algemeen/video-fietsbrug-over-waterplassen-op-vlieland-infrastructuur-komt-in-gevaar/

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/333954/uniek-project-op-texel-herstel-van-natuur-gekoppeld-aan-nieuw-fietspad-in-de-dennen

Onze schouw begint bij ingang Parnassia, vanaf de Zeeweg bij Bloemendaal aan Zee. Kort na de slagboom stuiten we op de eerste zandhoop. We moeten van de fiets af. Na fietsenstalling Parnassia staat het bordje ‘Kattendel bereikbaar’. Er komen ons twee fietsers tegemoet, zij lopen vast in het duin dat over het fietspad schuift. 

Als PWN ook hier stopt met vegen – en daar lijkt het op – dan wordt strandslag Kattendel vanaf Parnassia onbereikbaar, ook vanaf deze (zuidelijke) kant.

“Die hoop zand bij Kattendel, dat is toch belachelijk, doen ze daar niets aan?”, vraagt een fietser ons. We lopen de zandberg over. Er is weinig veranderd sinds de februaristormen van 2022. Leg hier kluunmatten en het is goed begaanbaar.

Aan de andere kant stuiten we op een enorme waterbel. Twee mannen komen aangelopen en trotseren het water. Het komt tot aan de liezen: zo’n 80 cm. “We lopen hier overal, zomer en winter. Prachtig. Die bekeuringen van PWN als je er omheen gaat, dat is wel flauw.”

Terug via het Vogelmeer. De eerste plas op het fietspad is gezakt, maar de tweede is langer en dieper geworden. Er is een omleiding gemaakt voor voetgangers. Op het bordje staat ‘fietsen meenemen niet toegestaan’.

Bij driesprong ‘het bommetje’ staat de peilbuis ‘op springen’ tot de nok toe gevuld. Het infobord van PWN vermeldt: “Ongunstig, waterpeil te hoog”. Waarom zijn de boswachters dan zo enthousiast over het hoge water?

Vanaf het Vogelmeer 3 diepe plassen, 41 cm, 38 cm en 23 cm. Het is niet of nauwelijks lager dan een maand geleden. “Ja hoor, we zijn er gewoon doorheen gereden”, zegt een ouder echtpaar op twee stevige e-bikes. “En de motor dan?”, vragen we. “Nou, die doet het nog gewoon denken we.”

 

Een wielrenner uit Amsterdam komt aan. Hij neemt zijn fiets op de schouder en klost met zijn schoenen door het water. “Mijn vriendin doet het slimmer, zij gaat op blote voeten.”

Op naar strandopgang Duin & Kruidberg. Voorbij het Cremermeer stuiten we op een nieuwe zandverstuiving. Als hier niets aan wordt gedaan raakt ook dit fietspad onbegaanbaar. Zo begon het ook bij Kattendel. Er komt een 4×4 pick-up aan.
Twee boswachters van Natuurmonumenten stoppen bij het hek en trekken hun verrekijker. Mogen we even door fietsen tot aan de bel? “Ik zou niet weten waarom! Dat hek staat er niet voor niets, je verstoort de broedvogels. De natuur heeft het overgenomen.”

René Rood (Fietsersbond): “Fietsen in de natuur is de manier om gezond te blijven. De recreatieve belangen kunnen ook samengaan met natuurbeheer, dat hoeft niet tegenover elkaar te staan. Maar we moeten het wel willen. Voorbeelden van Vlieland en Texel laten zien dat als er een wil is een weg, een fietspad dus. Nu niets doen, leidt tot wat wij al kennen van Kattendel, namelijk: niet-beheren leidt tot feitelijke afsluiting. Beheer is dus nodig. Niets doen betekent dat alles onderstuift of onder water verdwijnt.”

Zaterdag 6 april – het was strandweer – stonden bij strandopgang Duin & Kruidberg twee boswachters te posten om te voorkomen dat mensen via het olifantenpaadje om de plas heen zouden lopen naar het strand. “Willen jullie naar het strand? Nou, dat kan, maar dan moet je waden door het water.”

Het water komt tot aan onze liezen, zo diep. Ze denken dat ‘t nog wel twee maanden duurt. “Blijven jullie al die tijd hier staan?”

Meer informatie:
U kunt contact opnemen met René Rood, woordvoerder van de Fietsersbond regio Haarlem: 06-45472287
We bieden u aan om ter plekke te gaan kijken.

Petitie
Wij willen dat er een oplossing komt waarbij fietsers juist van de natuur kunnen blijven genieten. We willen dat de duinfietspaden toegankelijk blijven en dat de fietsstranden Duin & Kruidberg en Kattendel bereikbaar blijven. De Fietsersbond staat niet alleen. We voeren actie met ANWB, Fietsplatform, NTFU Wielersportbond, en NFN Open & Bloot.

Gezamenlijk zijn wij in 2023 een online-petitie gestart: https://petities.nl/petitions/behoud-de-duinfietspaden-kattendel-en-blijdensteinsweg?locale=nl

De petitie is inmiddels al bijna 4 duizend keer ondertekend!

U kunt het volledige persbericht hier downloaden.

pdf ⋅ 2 MB

2024-04-11 Fietsersbond – Fietspaden Kennemerduinen nog steeds onder zand en water (1)

Download

Categorieën