Gaat maximumsnelheid binnen bebouwde kom naar 30 km per uur?

GroenLinks en de SGP zien graag dat de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom omlaag gaat naar 30 kilometer per uur. Het lijkt erop dat er genoeg steun is in de Tweede Kamer, ook coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie doen mee. Suzanne Kröger van GroenLinks denkt dat het de situatie rond scholen een stuk veiliger maakt.

“We zien binnen de bebouwde kom dat voetgangers, fietsers en auto’s de weg delen. Juist fietsers en voetgangers zijn daarom kwetsbaar, zeker rond scholen. Dat terwijl het aantal verkeersdoden blijft stagneren. Op het moment dat je de maximumsnelheid naar beneden haalt, voorkom je mogelijk ongelukken”, vertelt Kröger in het NOS Radio 1 Journaal:

nporadio1Groen Links en SGP willen maximumsnelheid binnen bebouwde kom naar 30 kmmeter-per-uur-in-bebouwde-kom

Kwetsbaren beschermen, scholen veiliger

Zo hopen de partijen de remweg van auto’s te verkleinen. Daardoor zouden de fietsers en voetgangers ook direct een stuk minder kwetsbaar zijn binnen de bebouwde kom. Daarom pleit GroenLinks ervoor dat dertig kilometer per uur de norm wordt binnen de bebouwde kom, tenzij het écht harder kan. Maar het gaat daarbij om uitzonderingen.

“Het is juist belangrijk om de aanfietsroutes naar scholen veilig te krijgen. We zien dat kinderen vaak door de hele bebouwde kom fietsen, doordat er vaak meerdere scholen in één dorp zijn. Dat zorgt voor een extra reden om ervoor te zorgen dat we die snelheid naar beneden moeten krijgen.”